Aucuba

Aucuba

De Aucuba groeit op alle grondsoorten, maar heeft een voorkeur voor humusrijke of lichte kleigrond. In de (half)schaduw komt deze plant beter tot zijn recht dan in de zon. De bladkleur is dan intenser groen, er komen bessen aan en de vlekken zijn duidelijker zichtbaar. Voor de vorming van bessen heeft een vrouwelijke plant een mannelijke nodig. Gelukkig verspreidt de wind het stuifmeel. Een mannelijke plant in een verderop gelegen tuin kan dus voor de bestuiving zorgen. De aucuba kan goed tegen de vorst. U kan de plant ook in een pot op uw terras zetten, maar dan moet deze wel binnengehaald worden in de winter om ze op een koele, vorstvrije plaats te overwinteren. Plaatst u de plant weer buiten, dan mag de overgang niet te groot zijn. De jonge bladeren moeten kunnen wennen aan het felle buitenlicht. Vanaf maart kan de plan meer water en mest gebruiken. Verdroogde delen kan u gewoon wegknippen. Insnoeien kan u deze plant best in het najaar.


Euonymus

Euonymus

De Euonymus kan zowel gebruikt worden als terrasplant, bodembedekker, haagplant, maar is ook zeer geschikt om op begraafplaatsen kleur te geven. Dit zijn sterke planten, die het in alle soorten grond goed doen en ook vorst kunnen verdragen. U mag ze in de volle zon plaatsen. In pot dient u ze in de winter opnieuw binnen te halen, anders hebben ze geen speciale zorg nodig. Ze zijn weinig delicaat op het vlak van verzorging en watergift.


Hebe

Hebe

Hebe vindt u in alle maten en soorten : bloeiend, groen- en bontbladig, smal- en breedbladig, klein- en grootbladig. De plant is een graag geziene gast in borders, bakken en potten. Het assortiment is op te delen in twee groeien : de winterharde, bladhoudende planten en de bloeiende, meer vlezige Hebe ( ook wel véronica genoemd ). Vanaf augustus kan u op het terras 8 tot 10 weken genieten van deze sterk bloeiende plant. Tot de eerste vorst vormen ze een waardige opvolger van de geraniums in de bloembakken. De plant mag in volle zon staan, maar heeft dan regelmatig water nodig. Tips voor presentatie vindt u op www.addenda.be.


Fatsia

Fatsia

De Fatsia kan zowel als kamerplant en als tuinplant gebruikt worden. Deze plant is weinig veeleisend : een koele, lichte plaats zonder directe zonnestralen is voldoende voor jarenlang plezier. Deze plant aardt dus ook prima in een pot op het terras, in de schaduw. Regelmatig water geven is aangeraden. Zachte winters leveren geen problemen op. Bij strengere vorst kunnen de jonge bladeren wat beschadigd worden. Staat de plant binnen in de winter dan dient u ze geleidelijk aan de zon te laten wennen in de lente. Tijdens strenge winters kan je de plant ook beschermen met een rietmat. Door deze planten regelmatig bij te mesten behoudt u mooie, glanzende bladeren.


Prunus

Prunus

Prunus kan niet ontbreken in een onderhoudsvriendelijke tuin. Je gebruikt ze als haagplant en dient ze jaarrond weinig aandacht te geven. Een jaarlijkse snoeibeurt in het voorjaar is het enige dat u moet doen om deze groene muren rond uw tuin te verzorgen. In de winter behoudt deze haag haar bladeren en is daarom veel natuurlijker en mooier dan een houten schutting.


Voor ziektes en groeiproblemen verwijzen wij u graag door naar uw gespecialiseerde tuincentra en tuinaanlegger.